Чудотворна Икона "Благоухани Цвијет"

      Господ је неизмјерном добротом Својом, благословио да по цијелој васељени блистају чудотворне иконе Његове Пречисте Богомајке, да бисмо Посредници нашега спасења прилазили као дјеца Мајци, у свим тугама и радостима нашим. Сричући немоћним уснама похвале Оној, Која је часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима.

          На Богородичиним иконама, које носе заједнички назив “Неувењиви цвет” Пречиста у једној руци држи Христа, Сина Свог а у другој велики цвијет. Најчешће је то крин. Када је Богомладенац Исус придржаван лијевом руком Богомајке, а у Њеној десној руци је цвијет, таква икона се зове “Благоухани (Миомирисни) Цвијет”. Зашто смо у називу иконе ријеч Цвијет написали великим словом? Одговор нам стиже из акатиста Пречистој, који се чита пред Њеном иконом : “Радуј се Мати Божија, Цвијете Благоухани”.

Манастир Рустово има част да се у њему налази икона Пресвете Богородице “Благоухани Цвијет”.

          Ова чудесна икона стигла нам је добром вољом и пожртвованошћу једног брата хришћанина. Он је својевремено од трговаца старинама купио врло тамне даске за које је речено да их треба спојити, јер је то вјероватно била икона, али да нема наде да се може обновити. Када је лијепљењем спојио даске, видио је да је то заиста икона. Одложио ју је на страну, мислећи да касније проба да је рестаурира…

           Међутим, Господ је почео да дјела чудесно дјело на њој, да је обнавља без људске руке. Почели су да израњају лик Мајке Божије и Господа нашег Исуса Христа и да се појављује свјетлост. Брат је пожелио, видјевши каква је то светиња да је преда неком манастиру. 

           И 27. августа 2009. године, уочи бденија пред нашу славу – Успење Пресвете Богородице, икона је стигла у Рустово. Свечано смо је дочекали и у литији са појањем, унијели у Њен манастир. Годину дана касније, брат од кога смо икону добили, предао нам је писмено свједочанство да икону поклања манастиру Пресвете Богородице Рустово.

            Господ икону непрестано обнавља. Често од Њеног миомириса читав храм мирише. Има више случајева чудесне помоћи Мајке Божије, преко ове иконе. Навешћемо неке. Жена из Бара, тада невјерујућа, имала је шећерну болест, и као последицу те болести, отворене ране на нози. Ситуација је била толико озбиљна да су љекари ријешили да јој ногу ампутирају. Њена ћерка похитала је у манастир Рустово и донијела мајци свето уље од иконе “Благоухани Цвијет”. Мајка је светим уљем помазала лице и болесно стопало. Већ сјутрадан осјећала се много боље и могла је да се ослања на то стопало. Та жена је само једном помазала болесну ногу светим уљем и готово аутоматски добила исцјељење.

            Једна сестра имала је цисту на дојци са лијеве стране. Имала је вјеру да ће јој Мајка Божија помоћи и помазивала се светим уљем од иконе “Благоухани цвијет”. Кад је пошла на прву контролу, циста је била мања, а на другој је упоште није било. Сестра са благодарењем каже : “Мајка Божија ми је макла цисту са дојке”.

            Ова икона се прославља два пута у години: 3/16 април и 15/28 новембар. 

Молитва Пресветој Богородици “Благоухани Цвијет”

Царице моја Преблага, Надо моја Богородице, Прибежиште сиротих и путника Заступнице, тужних Радости, повређених Покровитељко! Ти видиш беду моју, видиш и патње моје, помози мени немоћноме, нахрани мене лутајућег. Ти знаш неправде моје, разреши их ако желиш јер друге помоћи немам, ни друге посреднице, ни благе утешитељке, сем Тебе, о, Богомати. Сачувај ме и заштити сада и увек и у векове векова. Амин.