О  МОНАШТВУ

Не постоји ништа превасходније од монаштва. Монаштво значи обожење, освећење душе и тела и причасност Богу. Монаштво је савест, свест и откривање Царства Божијег у човеку. Ко је мудар нека запамти ово (Пс. 107;43). Ко је уистину разборит и ко је спознао да се у монаштву налази преизобиље благодати Божије, обожење и освећење? Ко је напустио свет, његова хтења и слободу, ко је отишао да би живео таквим животом, копао и борио се да нађе Исуса, да би постао цар који је овладао слободом од страсти?

Чин монашења

Чин монашења

Монаштво је натприродно. Живот монаха је натприродан, јер се он одриче природе у правом смислу те речи. Он раскида природне везе са својим родитељима и рођацима и напушта их за читав живот, али не због себичних циљева, него да би се у потпуности посветио служењу Богу. Према томе, човек је призван да започне духовну битку и борбу, имајући Бога као саборца и старца као помоћника. Непријатељи као што су ђаво, свет и тело пружају јак отпор да би преплашили борца. Међутим, уколико се он чврсто придржава поука и савета свог духовног руководитеља, несумњиво ће победити и задобити венац вечне славе
Ако срце није очишћено, наш пречисти Исус неће доћи и неће се настанити у њему (в. Јн. 14;23)

27

Али, како је могуће да неко очисти срце док живи усред света? Свети оци су схватили колико је то тешко, због чега су напуштали свет и обитавали у пустињи. О, монаштво, како је велика твоја слава! Када човек тихује далеко од сваке вреве и бива монах којег руководи и надзире поуздан учитељ, бива доведен до унутрашње славе монаштва!
Девојке напуштају своје вољене родитеље, браћу и рођаке и посредством брака привезује се за смртног човека, подносећи његове слабости, тврдоглавост и страсти, а понекад, уколико је он рђаве нарави, и његове ударце и псовке. И поред тога, оне не напуштају своје мужеве, јер поштују везу светог тајинства брака или пак стога што желе сигурност и телесно задовољство.
Напротив, ви сте се венчале са бесмртним Жеником Христом и напустиле родитеље и све добре ствари овог испразног света да би сте се посредством духовног брака сјединиле с Христом. С љубављу следите за Христом, који је ради нас претрпео Крст и смрт и подарио вам неописиви мираз: Царство Небеско! Иако сте биле сиромашне и нечисте, Он вас је преобразио у краљице да бисте на небесима уживале већу славу и радост него цареви.

ст Јефрем Аризонски

монах-и-христос